Brokkoli ára

A brokkoli ára – mint minden egyéb zöldség és gyümölcs ára – szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan. Így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a brokkoli iránt az utóbbi évtizedekben nőtt meg igazán a kereslet. Lassan kiszorítja a karfiolt is. Ez napjainkra az USA-ban már így is van. Azonban ennek a népszerűségnek ellenére is termőterülete egyre csökken. Bár a kiskerti termesztése egyre növekszik, hiszen biokertben és magaságyásban is nevelhető. Ráadásul egyszerűbben termeszthető, mint a karfiol és folyamatosan hozza termését. Ennek köszönhetően viszont a brokkoli szezonja igazán hosszú időt ölel át, így hónapokig hozzájuthatunk a friss zöldséghez.

Brokkoli ára

A brokkoli árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők terméseit mennyire tizedelik kártevők.
  2. A másik pedig az időjárás.

A klíma változás hatásai a brokkoli termesztésben is érezhetőek, ugyanis a folyamatos felmelegedés ennek a növénynek nem tesz jót. Mivel a rózsaképződéshez enyhébb, hűvösebb időjárás kedvezne, azonban nyáron sokszor éjszaka sem megy a hőmérő higanyszála 17-18 fok alá.

Ezek miatt és mert az üvegházi molytetű is – mely igen kártékony a karfiol, kelkáposzta és káposzta esetében is – igencsak elszaporodott az utóbbi években. Sajnos jelentős károkat tud okozni a termésben, amitől az eladhatatlanná válik. Ráadásul a nemesítések sem tesznek lehetővé még olyan fajtát, mely rezisztens lenne e kártevő ellen. Mivel pedig olyan szer sem létezik még a kereskedelemben, mely hatásos lenne ellenük, így a küzdelem meglehetősen nehéz és kilátástalan.

Mindezek együttes hatásai miatt a hazai termőterületek száma egyre inkább csökken mind a brokkoli, mind pedig a karfiol esetében egyaránt. A 2010-ben termesztett földterületek nagysága napjainkra közel a felére estek vissza.

Mivel viszont a hazai kereslet évről-évre folyamatosan növekszik, így importra szorulunk e zöldségből. Elsősorban Olaszországból és Franciaországból tudunk termést behozatni, de ez szintén előre nem látható hatással lesz az árak változására.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a brokkoli – vagy akár a karfiolára.

Egyetlen brokkoli elég egy kulináris csodához amely egészséges és ízletes:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom