Brokkoli bab√°knak

Vajon mikort√≥l adhat√≥ brokkoli bab√°knak? A brokkoli szezon idej√©n √©rdemes az √©rt√©kes z√∂lds√©gbŇĎl bet√°rolni, mert nagyon eg√©szs√©ges. A vitamin ‚Äď √°sv√°nyianyag √©s rost tartalma is igen magas, √≠gy rendszeres fogyaszt√°s√°val a brokkoli hat√°sa √©rezhetŇĎ a szervezet sz√°m√°ra is. R√°ad√°sul sz√°mos m√≥don felhaszn√°lhat√≥. Az egyik legn√©pszerŇĪbb √©lelmiszer a konyh√°kban, √©s fagyasztva eg√©sz √©vben el√©rhetŇĎ.

Mikortól adható brokkoli babáknak?

A brokkoli azon z√∂lds√©gek k√∂z√© tartozik, ami a hozz√°t√°pl√°l√°s kezdete ut√°n nem sokkal m√°r 7 h√≥napos kor k√∂r√ľl adhat√≥k a bab√°knak. A 6 h√≥napos kor nagyj√°b√≥l a hozz√°t√°pl√°l√°s idŇĎszak√°nak a kezdete. Ekkorra ugyanis a legt√∂bb baba pocakja m√°r meg√©rik az √ļj √≠zek em√©szt√©s√©re. Ilyenkor m√°r meg lehet pr√≥b√°lkozni a burgonya, a c√©kla, a s√°rgar√©pa, sal√°ta, √©desburgonya, gesztenye, brokkoli, sp√°rga megismertet√©s√©vel is.

Gy√ľm√∂lcs√∂k k√∂z√ľl elŇĎsz√∂r √©rdemes az alma, ŇĎszibarack, ban√°n k√≥stoltat√°s√°val kezdeni. Aj√°nlott 3-4 napig egy √©tel ad√°sa, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

√Črdemes ezeket sz√©pen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az √ļj √≠zeket. P√°rolt, vagy fŇĎtt form√°ban c√©lszerŇĪ elŇĎsz√∂r megismertetni vel√ľk √ļgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy √∂sszepassz√≠rozzuk. A p√°rol√°s eset√©ben kev√©sb√© s√©r√ľlnek a z√∂lds√©gekben tal√°lhat√≥ vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha brokkolit adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni, hogy az esetleges szennyezŇĎd√©seket elt√°vol√≠tsuk.
  • Ink√°bb p√°roljuk, mint fŇĎzz√ľk, √ļgy jobban benne maradnak az √©rt√©kes vitaminok.
  • Alaposan turmixoljuk √∂ssze, ne maradjanak benne darabok, mert az f√©lrenyel√©st, fullad√°st okozhat.
  • Itt is √©rv√©nyes az alapszab√°ly, mely szerint egyszerre csak egy √ļj √©tel bevezet√©s√©re ker√ľlj√∂n sor. Ugyanis, mint ahogy sz√°mos z√∂lds√©g vagy gy√ľm√∂lcs a brokkoli is okozhat allergi√°t, b√°r ez nagyon ritka. De mindenk√©ppen √©rdemes figyelni a brokkoli allergia t√ľneteire, ha elŇĎsz√∂r adunk a bab√°nak belŇĎle.

A brokkoli jótékony hatásai a babának:

Magas rost tartalma miatt k√∂nny√≠ti az em√©szt√©st, ez√©rt sz√©kreked√©ses bab√°knak kifejezett term√©szetes seg√≠ts√©g. Sz√°mos vitamin– √©s √°sv√°nyianyag megtal√°lhat√≥ benne, melyek a bab√°k eg√©szs√©ges fejlŇĎd√©s√©hez elengedhetetlenek.

R√°ad√°sul rendk√≠v√ľl j√≥l fŇĪszerezhetŇĎ, √≠gy ak√°r √©des, ak√°r s√≥s √©telekhez keverhetj√ľk. A brokkolip√ľr√© csirkeh√ļssal kifejezetten j√≥ v√°laszt√°s, mely burgony√°val is d√ļs√≠that√≥.

HOZZZ√ĀT√ĀPL√ĀL√ĀS 2.r√©sz – Z√ĖLDS√ČGEK bevezet√©se:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom