Brokkoli fagyasztása 

A brokkoli fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Sok zöldségnél a télire való eltevés egyik módja a befőzés vagy a savanyítás is, de a brokkoli esetében ez nem megoldás. Érdemes ezért a brokkoli szezonban minél többet feldolgozni belőle. Hiszen akkor juthatunk a friss zöldséghez a legkedvezőbb áron. Bár a brokkoli szinte egész évben elérhető, hiszen fagyasztott állapotban az élelmiszerüzletekben folyamatosan hozzájuthatunk. Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a brokkoli hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Brokkoli fagyasztása

A brokkoli – ahogy számos egyéb zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga, ahol, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le.

A brokkoli fagyasztásának lépései:

  • a fagyasztáshoz kisebb, sérülésmentes darabokat válasszunk
  • szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket
  • töltsünk vizet egy nagyobb lábosba és forraljuk fel
  • közben egy tálba készítsünk elő jeges vizet
  • ha felforrt tegyük bele a brokkolit és kb. 3 percig hagyjuk benne majd a jeges vízzel megtöltött tálba szedjük át őket
  • hagyjuk benne őket addig, ameddig kihűlnek
  • majd egy szűrőkanállal szedjük ki és csepegtessük le
  • konyharuha vagy papírtörlő segítségével töröljük szárazra
  • tegyük egy tálcára őket egy rétegben és rakjuk be a mélyhűtőbe előfagyasztásra
  • ha megdermedtek, akkor tegyük át őket dobozokba vagy zacskókba

A brokkoli fagyasztva legfeljebb 1 évig tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom