Tartalomjegyzék
A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a brokkoli fasírt talán kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A brokkoliból készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a brokkoli rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, így egész évben rendelkezésünkre áll a fagyasztóban.
Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.
Egyszerű brokkoli fasírt recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db egész tojás
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
A brokkoli fasírtok elkészítése lépésről – lépésre
- Először a brokkolit szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket.
- Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és aprítsuk fel.
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Majd egy fazékba tegyünk fel főni enyhén sós vizet.
- A brokkoli rózsákat tegyük a forrásban lévő vízbe 3 percre, majd jeges vízbe szedjük át.
- Hagyjuk benne kihűlni, majd csepegtessük le szűrőn.
- Ezután egy nagyobb tálba tegyük bele a lecsepegtetett brokkolit.
- Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát is.
- Majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Aki csípősebben szereti kevés chili paprikát is adhat hozzá.
- Az egészet egynemű masszává keverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk és kanállal lapos fasírtokat formázunk belőle.
- A forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Kínálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!
Brokkolifasírt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez