A zöldsĂ©ges fasĂrtok, tĂłcsnik, nagyon nĂ©pszerűek, bár a brokkoli fasĂrt talán kevĂ©sbĂ© ismert. A hĂşslevesbĹ‘l megmaradt fĹ‘tt zöldsĂ©geket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatĂłssal nagyon Ăzletes főétel kĂ©szĂthetĹ‘ belĹ‘le. A brokkolibĂłl kĂ©szĂĽlt Ă©telek fĹ‘leg akkor kerĂĽlnek elĹ‘tĂ©rbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmĂ©rtĂĽk a mennyisĂ©get a friss, zsenge zöldsĂ©g láttán. Pedig a brokkoli rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g, mely a szervezetre igazán jĂłtĂ©konyan hat, ezĂ©rt is Ă©rdemes belĹ‘le minĂ©l többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, Ăgy egĂ©sz Ă©vben rendelkezĂ©sĂĽnkre áll a fagyasztĂłban.
Fűszerekkel megbolondĂtva igazán kĂĽlönösen ĂzvilágĂş, melyet akár egyĂ©b zöldsĂ©gekkel – vagy maradĂ©k hĂşsokkal – is kĂ©szĂthetjĂĽk egyĂĽtt. Â
Egyszerű brokkoli fasĂrt recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db egész tojás
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
- bors – ĂzlĂ©s szerint
- olaj a sütéshez
A brokkoli fasĂrtok elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre
- ElĹ‘ször a brokkolit szedjĂĽk rĂłzsáira, majd alaposan mossuk meg, hogy eltávolĂtsuk az esetleges szennyezĹ‘dĂ©seket.
- Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg Ă©s aprĂtsuk fel.
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Majd egy fazékba tegyünk fel főni enyhén sós vizet.
- A brokkoli rĂłzsákat tegyĂĽk a forrásban lĂ©vĹ‘ vĂzbe 3 percre, majd jeges vĂzbe szedjĂĽk át.
- Hagyjuk benne kihűlni, majd csepegtessük le szűrőn.
- Ezután egy nagyobb tálba tegyük bele a lecsepegtetett brokkolit.
- Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát is.
- Majd fűszerezzĂĽk sĂłval, borssal ĂzlĂ©s szerint. Aki csĂpĹ‘sebben szereti kevĂ©s chili paprikát is adhat hozzá.
- Az egészet egynemű masszává keverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen.
- Egy serpenyĹ‘ben olajat hevĂtĂĽnk Ă©s kanállal lapos fasĂrtokat formázunk belĹ‘le.
- A forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
KĂnálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatĂłssal önmagában, de remek körete hĂşsĂ©teleknek, halaknak. FĹ‘zelĂ©kek feltĂ©tje is lehet, de salátákkal is kitűnĹ‘ választás. Igazán sokfĂ©lekĂ©ppen kĂ©szĂthetĹ‘ Ă©s kĂnálhatĂł. JĂł Ă©tvágyat hozzá!
BrokkolifasĂrt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategĂłria cikkeihez