Tartalomjegyzék
A brokkoli fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a brokkoli önmagában elég jellegzetes és megosztó ízű alapanyag. Bár a brokkoli szezonban egyre népszerűbb a karfiolnál is szinte már keresettebb zöldség. Fontos konyhai alapanyag, jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin– és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztásával, számos betegség megelőzhető.
Brokkoli fűszerezése
A brokkolinak is számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Bár jellemzően nem igényel sok fűszert, a fokhagyma és a só sok esetben bőven elegendő. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a fokhagyma, frissen őrölt fekete bors, szerecsendió és a különböző zöldfűszerek is remekül kiemeli az ízét. Aki a csípősebb ízeket kedveli bátran használhat mellé curryt, chilit és cayenne borsot is.
Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a brokkoli ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.
Brokkoli fűszerei
Bazsalikom: az olasz – és mediterrán – konyha egyik alap fűszernövénye. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Kellemetlen szájszag és migrén esetén is hatásos. Rendkívül jól illik paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz.
Chili paprika: a chili por és szósz formájában is elérhető. Fő hatóanyaga – mely az erősségéért is felelős – a kapszaicin.
Fekete bors: A hazai fűszerek egyik legismertebbike, mely nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. A só mellett a leggyakrabban használt fűszereink egyike, mely szinte minden ételnél használható. Az egyik legerősebb zsírégető fűszer, mely antibakteriális, méregtelenítő és a megfázásnál is hatékony segítség.
Fokhagyma: a magyar konyha egyik alap fűszernövénye, mely szinte a legtöbb zöldséghez jól illik. Bármilyen sós cukkinis ételbe remekül megállja a helyét. Nemcsak ételízesítő, az egyik legjelentősebb gyógynövényünk is.
Szerecsendió: Dél-Ázsiában őshonos, különleges aromájú fűszernövény. Jól illik a sajtos-, besamelmártásokhoz, szószokhoz. De finom ízt ad a spenótos, karfiolos, brokkolis ételeknek, a burgonyapürének egyaránt. A krémlevesek kedvelt fűszere. Néhány süteményben is használható.
Érdemes fűszerezését annak megfelelően változtatni, variálni, hogy milyen ételt készítünk a brokkoliból.
Egyetlen brokkoli elég egy kulináris csodához amely egészséges és ízletes:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez