Brokkoli hatása

A brokkoli hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban évszázadokra visszamenően nincs jelen a népi gyógyászatban. Annál is inkább, mivel főleg az utóbbi évtizedekben vált kedvelt konyhai alapanyaggá. A brokkoli – bár megosztó az íze miatt – nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Főleg rendszeres fogyasztás mellett érezhető jótékony hatása.

Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. A brokkolit kedvelők örömére a szezonja nem tart rövid ideig. Érdemes ezalatt minél többet fogyasztani belőle frissen. De remekül le is fagyasztható, így akár egész évben hozzájuthatunk.

Brokkoli hatása

A brokkoli vitamin- és ásványi anyag tartalma igazán magas. Annyi C-vitamin van benne, mint egy kisebb narancsban.  Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.

Többek között:

  • erősíti az immunrendszerünket
  • csökkenti a rossz koleszterinszintjét
  • kiemelkedő folsav tartalma, mely fontos a várandós nőknek
  • magas a béta-karotin tartalma, mely fontos a szem egészségének megőrzésében és a bőr öregedését is lassítja, akárcsak magas antioxidáns tartalma
  • hatékony vérszegénység esetén, mivel vas, folsav és C-vitamin is bőven van benne
  • segít az egészséges emésztésben
  • rákmegelőző szerepéről kutatások folynak

Gyógyászati javallatok:

  • nehéz emésztés
  • székrekedés
  • gyomor problémák
  • magas koleszterinszint
  • idős emberek és lábadozók étrendje

Brokkoli feldolgozása

A brokkoli leginkább akkor biztosítja friss, üde ízét, ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban. 

Táplálkozási célra a brokkolit párolják, főzik vagy megsütik. Ne főzzük bő vízben, hanem inkább pároljuk vagy még jobb, ha víz nélkül sütőben sütjük meg. A brokkoli sütése is történhet különböző módokon.    

Az utóbbi időben pedig – ahogy a grillezés a szezonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – a grillezett brokkoli is egyre kedveltebb feldolgozási módja. Számos étel kedvelt alapanyaga, hiszen gyorsan, könnyen elkészíthető bármely formában.

A brokkoli nyers fogyasztása azonban nem javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom