Tartalomjegyzék
A brokkoli hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban évszázadokra visszamenően nincs jelen a népi gyógyászatban. Annál is inkább, mivel főleg az utóbbi évtizedekben vált kedvelt konyhai alapanyaggá. A brokkoli – bár megosztó az íze miatt – nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Főleg rendszeres fogyasztás mellett érezhető jótékony hatása.
Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. A brokkolit kedvelők örömére a szezonja nem tart rövid ideig. Érdemes ezalatt minél többet fogyasztani belőle frissen. De remekül le is fagyasztható, így akár egész évben hozzájuthatunk.
Brokkoli hatása
A brokkoli vitamin- és ásványi anyag tartalma igazán magas. Annyi C-vitamin van benne, mint egy kisebb narancsban. Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Többek között:
- erősíti az immunrendszerünket
- csökkenti a rossz koleszterinszintjét
- kiemelkedő folsav tartalma, mely fontos a várandós nőknek
- magas a béta-karotin tartalma, mely fontos a szem egészségének megőrzésében és a bőr öregedését is lassítja, akárcsak magas antioxidáns tartalma
- hatékony vérszegénység esetén, mivel vas, folsav és C-vitamin is bőven van benne
- segít az egészséges emésztésben
- rákmegelőző szerepéről kutatások folynak
Gyógyászati javallatok:
- nehéz emésztés
- székrekedés
- gyomor problémák
- magas koleszterinszint
- idős emberek és lábadozók étrendje
Brokkoli feldolgozása
A brokkoli leginkább akkor biztosítja friss, üde ízét, ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban.
Táplálkozási célra a brokkolit párolják, főzik vagy megsütik. Ne főzzük bő vízben, hanem inkább pároljuk vagy még jobb, ha víz nélkül sütőben sütjük meg. A brokkoli sütése is történhet különböző módokon.
Az utóbbi időben pedig – ahogy a grillezés a szezonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – a grillezett brokkoli is egyre kedveltebb feldolgozási módja. Számos étel kedvelt alapanyaga, hiszen gyorsan, könnyen elkészíthető bármely formában.
A brokkoli nyers fogyasztása azonban nem javasolt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez