Brokkoli kalória

A brokkoli kalória tartalma nem túl magas, ezért a brokkoli még a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beépíthető. Ez nem minden zöldség esetén van így, ezért érdemes utána járni, hogy melyik zöldség milyen kalória értékkel rendelkezik.

Az egész évben kapható brokkoli energia tartalma igazán alacsony, 10 dekagrammnyi brokkoliban mindössze 34 kalória van. Összehasonlításképpen egy normál méretű alma kb. 50, egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz. 

A brokkoli kalória tartalma

10 dkg brokkoli az alábbi értékekkel bír:

  • 34 kcal
  • 2,8 g fehérje
  • 0,4 g zsír
  • 4 g szénhidrát (cukor: 1,7 g)
  • 2,6 g rost

A brokkoli glikémiás indexe: 15

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Ebből tehát látható, hogy a brokkoli cukorbeteg diéta esetében is bátran fogyasztható.

A brokkolit érdemes étkezések alkalmával rendszeresen fogyasztani. Sokféle brokkoli saláta található, melyek rendkívül jól variálhatóak és brokkoli diéta is létezik. Mivel rendkívül egészséges és szinte egész évben elérhető zöldség, érdemes a fogyasztását rendszeressé tenni és beépíteni a napi étkezések közé.

KALÓRIA KÁOSZ:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom