Brokkoli nyersen

A brokkoli nyersen nem alkalmas a felhasználásra. Jellemzően párolva vagy sütve, az utóbbi időben pedig grillezve is gyakran készítjük. Főleg így használjuk a különböző ételek alapanyagaként. Ráadásul számos étel kedvelt alapanyaga annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig a brokkoli nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin– és ásványianyag megtalálható benne.  Már kisbabáknak is adható a hozzátáplálást követően nem sokkal, szinte az első zöldségek között. Magas rost tartalma a babák emésztésére is jótékonyan hat. Érdemes őket már ilyenkor megismertetni az ízével, akkor jobban fogják kedvelni a későbbiek során is. Bár a kísértés nagy, hogy édesítsük nekik, de ne tegyük.

Brokkoli nyersen felhasználva

A brokkoli felhasználása történhet párolva, főzve, sütve, de akár grillezve is. Nyers fogyasztása azonban nem ajánlott. Annak ellenére, hogy számos zöldség fogyasztása nyersen is jótékonyan hat a szervezet számára, a brokkoli nem tartozik ezek közé. Ugyan a nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is található, sőt még az A-vitamin provitaminja a karotin is. Ennek ellenére sem javasolt nyers fogyasztása, vagy legfeljebb nagyon kis mennyiségben. Akárcsak a burgonya, vagy a spárga esetében – bár ez utóbbi kevésbé káros, mint a burgonya – de akár a különböző csírák is. A brokkoli nyersen fogyasztva ugyanis puffadást, gyomorfájdalmakat és gázképződést is okozhat.

Brokkoli párolt, főtt felhasználása

A brokkoli a nyers állapotához akkor van a legközelebb – és így a vitaminok is akkor maradnak meg benne igazán – ha kíméletesen pároljuk. Valamint, ha néhány percig blansírozzuk. Ez utóbbi esetben – jeges vízbe szedve – a szép színe és roppanóssága is megtartható. A brokkolit szokás sütni, főzni is, de úgy kevésbé tartja meg értékes vitaminjait. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a brokkolikrémleves is. A sült brokkoli – megfelelő fűszerezést követően – akár önmagában, köretként is megállja a helyét.

Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezés számos formája. Sok zöldség – a padlizsán, cukkini, spárga, gomba, paprika stb. – is remekül elkészíthető grillen. Ilyen a grillezett brokkoli is. Érdemes kipróbálni, mert számos módon ízesíthető. Fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el.

Érdemes a brokkoli szezonban minél többször készíteni és fogyasztani, mivel a szervezet számára igazán jótékony hatású. Mely hatások főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek. Ráadásul könnyedén le is fagyasztható, így egész évben hozzájuthatunk az értékes zöldséghez. A brokkoli kalória tartalma pedig igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik brokkoli diéta is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom