Brokkoli párolása

A brokkoli párolása ennek az egészséges zöldségnek az egyik legegyszerűbb módja. Rendkívül egyszerűen és gyorsan megpárolhatjuk. A brokkoli éppen ezért az egyik legkönnyebben feldolgozható konyhai alapanyag, készítsük akár köretként, akár főételként. A leggyakoribb elkészítési módja a különböző ízesítésű brokkolikrémlevesek, melyek számos módon variálhatók. Éppen ezért nagyon előnyös a hétköznapi gyors vacsorák során is, hiszen bárminek is készítsük fél-egy óra alatt minden formájában tálalható.

Ráadásul nagyon egészséges zöldség, mely számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemes ezért már a babákat is minél előbb megismertetni az ízével. Főleg, mivel babáknak is már viszonylag korán adható és sokféleképpen készíthető.

Brokkoli párolása

Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni. Sütni viszonylag ritkán szoktuk. Akkor is inkább csőben sült brokkoliként vagy egyéb zöldségekkel, hűsfélékkel összesütve.

A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.

Hogyan pároljuk a brokkolit?

Célszerű mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.

Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.

A brokkoli párolásához szükséges idő: 5-7 perc. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  A brokkoli fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Annál is inkább, mivel a brokkoli íze elég semleges.

Brokkoli párolása lépésről – lépésre

  1. Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
  2. Közben készítsük elő a brokkolit: szedjük rózsáira és alaposan mossuk meg.
  3. Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a brokkoli rózsákat darabokat.
  4. Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
  5. 5-6 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
  6. Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

Zöldségek párolása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom