Brokkoli sütése 

A brokkoli ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a brokkoli sütése is. Vajon hogyan és mennyi ideig kell sütni. Számos étel alapanyaga a brokkoli, van, amihez elég párolni vagy főzni, de sok esetben sütjük is. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A brokkoli szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de akár el is tehetünk belőle télire, ugyanis rendkívül jól fagyasztható.

Brokkoli télire

A brokkoli remekül lefagyasztható akár nyersen, főve, sütve is. Bár célszerű egy blansírozást követően fagyasztani. Ha nagyobb adagot készítettünk valamely ételből, azt is lefagyaszthatjuk, de azt célszerű minél előbb elfogyasztani. A blansírozva eltett brokkoli akár egy évig is eltartható a fagyasztószekrényben. 

Brokkoli sütése

A friss brokkoli már június elejétől elérhető a piacok bevásárlóközpontok polcain. Vásárolhatunk kisebb vagy nagyobb darabokat is. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. A barnás levelű, fonnyadt példányok már nem frissek, azokat kerüljük el.

A brokkolit felhasználás előtt célszerű hosszabb ideig rózsáira szedve vízben áztatni. Így elkerülhető, hogy bogarak, más kártevők és egyéb szennyeződés maradjon rajta. Az áztatást követően folyó víz alatt öblítsük le és szűrőben hagyjuk lecsepegni. Csak közvetlenül a felhasználást megelőzően mossuk meg, különben megromlik.

A brokkolit például a padlizsánnal vagy a cukkinival ellentétben nem szoktuk egészben sütni, de grillezni sem. A brokkolit süthetjük önmagában – akár csőben sült brokkoliként – vagy másféle zöldségekkel, húsfélékkel összesütve.

Brokkoli sütése – sütőben

Sütőben sütve nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 70 dkg brokkoli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A brokkoli rózsákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
  2. Közben a fokhagymát pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra.
  3. Majd melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
  4. Készítsünk egy sütőpapírral bélelt tepsit és helyezzük el benne a brokkoli rózsákat.
  5. A fokhagymaszeleteket oszlassuk el rajta.
  6. Locsoljuk meg az olívaolajjal.
  7. Majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  8. Süssük 15-20 percen keresztül, amíg a teteje kicsit meg nem pirul.

Remek körete lehet sajtoknak, húsféléknek, halaknak egyaránt.

Brokkoli sütése – serpenyőben

Hozzávalók:

  • 45 dkg brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés víz
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítése:

  • A brokkoli rózsákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
  • Közben a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón törjük össze.
  • Forrósítsuk fel a serpenyőben az olajat és adjuk hozzá a fokhagymát.
  • Pirítsuk fél percig.
  • Majd adjuk hozzá a brokkoli rózsákat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevergetve süssük 2 percig.
  • Adjunk alá kevés vizet és fedő alatt magas hőfokon 4-5 percig pároljuk.
  • Ezután kevés olajjal locsoljuk meg és fél percig süssük át.
  • Még melegen tálaljuk.

A brokkolit készíthetjük grillezve is, akár kerti-, akár konyhai grillezőn. A grillezett brokkoli is remek körete a húsoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Sajtmártásban Sült Brokkoli:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez