Brokkoli szezon

A brokkoli szezon már május végétől, június elejétől egészen októberig közepéig tart. A brokkoli nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, hiszen az immunrendszerünket is erősítjük általa. Valamint a szervezet vitamin raktárait is fel tudjuk tölteni tél előtt. Örök kérdés, hogy a brokkoli vajon gyümölcs vagy zöldség, de mindegy miként fogyasztjuk, csak fogyasszuk. Viszonylag korán – a hozzátáplálást követően nem sokkal – már babáknak is adható. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Brokkoli szezon

A brokkoli vetése március közepén kezdődhet meg először szaporítóládákba. Majd a kikelt növényeket érdemes egyszer vagy kétszer is átültetni műanyag pohárba, hogy utána a földlabdával együtt kerülhessenek ki a szabadföldbe. Ennek az időszaka áprilisban következik el, mivel a vetéstől számított 6-7 hét alatt már a brokkoli palánták elérik a kiültetésre alkalmas fejlettségüket.

A brokkoli rózsák nyáron igen gyorsan fejlődnek. A levágásukat követően pedig a levelek tövéből másodtermések nőnek. Emiatt a brokkoli szinte folyamatosan hozza a termését az őszi fagyok beálltáig.

Emiatt már jellemzően május végétől október közepéig – sokszor még novemberben is – megtalálhatók a piacokon, bevásárló központok polcain.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes télire eltárolni belőle. Remekül le is fagyasztható, ez a számos módon felhasználható kedvelt konyhai alapanyag.

5x Annyi Brokkoli Szedhető Ezzel A Trükkel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom