Brokkoli termesztése

A brokkoli termesztése magvetéssel vagy palántázással történhet. Nagyon egészséges, kedvelt konyhakert növény, mely – bár az íze megosztó – egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a karfiol vagy a káposztafélék. Már a rómaiak is ismerték és termesztették. Hazánkban az utóbbi évtizedekben vált igazán kedveltté, lassan a karfiolt is megelőzi népszerűsége. Nagy előnye a karfiollal szemben, hogy folyamatosan terem, így a brokkoli szezonja egészen hosszú ideig tart. Bár a nagyüzemi termesztése egyre kisebb területen folyik, kiskerti termesztésével biztosítani tudjuk a család akár éves szükségletét is.

Rendkívül egészséges és rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünk őrizhető meg általa, de számos betegséget is elkerülhetünk. Hiszen magas – szervezet számára hasznos – a vitamin– és ásványi anyag tartalma is és jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz. A kalória tartalma és a glikémiás indexe viszont alacsony, így fogyókúrás- és cukorbeteg étrendbe is könnyedén beilleszthető.

Brokkoli termesztése, vetése, ültetése

A brokkoli termesztését megelőzően már ősszel szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, talajt kedveli a leginkább. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. Fényigényes, így olyan helyet keressünk számára, ahol nem árnyékolja le semmi. Ugyanis az árnyékban megnyúlik és virágzata is apró, laza szerkezetű marad, nem fejlődik megfelelően.

Március közepén már vethetjük szaporítóedénybe, de ilyenkor figyeljünk arra, hogy – mivel a gyökere nagyon sérülékeny – tőzegcserepet használjunk. Érdemes még ezt követően egyszer vagy kétszer átültetni a kikelt növényeket nagyobb cserépbe. Majd április végén már kiültethetők az elkészített helyükre a szabadföldbe. Nagyjából a vetést követő 6-7 hét alatt érik el a kiültetéshez szükséges fejlettségüket.

Ha széltől és fagytól védett helyet találunk számára, akkor április közepén egyenesen szabadföldi vetésével is megpróbálkozhatunk. Ebben az esetben is készítsük elő a talajt, majd 2-3 cm mélyen vessük a talajba a magokat. A kikelt növényeket – ha már legalább 3-4 lomblevelük van – ritkítsuk meg úgy, hogy nagyjából fél méter távolságra kerüljenek egymástól.

A brokkoli biokertben és magaságyásban is nevelhető.

Brokkoli társnövényei:

A bab, burgonya, hagyma, fokhagyma, paradicsom, retek, uborka is.

Fűszernövények, virágok közül: a bazsalikom, bársonyvirág, kakukkfű, kapor, koriander, menta, sarkantyúvirág, rozmaring, zsálya.

Arra azonban figyeljünk, hogy ne kerüljön szőlő, salátafélék és ruta mellé!

Brokkoli gondozása

Gondozása leginkább az öntözésben és a gyommentesítésben merül ki. Sok vizet igényel, főleg a kezdeti növekedési szakaszban. Arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje víz. Ebben az időszakban szükséges lehet a nitrogénes műtrágyázásra is. Mely szükséges a rózsafejlődés idején. Kártevők közül az üvegházi molytetű károsíthatja. De a káposztalepke hernyói és a levél tetvek is megtámadhatják. Érdemes megfelelő növényvédelemmel védekezni ellenük.

Brokkoli szedése

A brokkolirózsák igen gyorsan fejlődnek. Akkor kell levágni őket, ha kifejlődtek, de még nem nyíltak szét. A levelek tövéről másodtermések növekednek, így biztosítva a brokkoli folyamatos termését. Így jellemzően június elejétől egészen októberig – a fagyok beálltáig – folyamatosan terem. 

Számos módon felhasználható, egyre népszerűbb konyhai alapanyag. Ha nem tudjuk rögtön felhasználni, a leszedett terméseket fagy és csapadék mentes, hűvös, szellős helyen érdemes tárolni. Erre kiváló a pincelejáró, kamra, előszoba. De remekül le is fagyasztható.

Brokkoli és karalábé magvetés Goldperger Andrással:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom