Tartalomjegyzék
A brokkoli vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz, a kalória tartalma pedig igazán alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, sőt létezik brokkoli diéta is. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé – főleg a gyerekek nem rajonganak étre – érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a brokkoli szezonban. Hiszen remekül fagyasztható is, mely lehetőséget ad a téli eltevésre, ezáltal biztosítva, hogy akár egész évben fogyasztani tudjuk.
Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Érdemes bátran fűszerezni, mivel az íze jellegtelen önmagában. A brokkoli fűszerezése által azonban számos ízletes, különleges ízhatású ételt készthetünk. Remek fűszere a fokhagyma és a szerecsendió, mely – bárhogy készítsük is el a zöldséget – jól harmonizál vele.
Brokkoli vitamin tartalma
Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin is. Valamint jelentős az élelmirost tartalma is. Ásványi anyagok közül vasat, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort is tartalmaz. Kitűnő folsav- és béta-karotin forrás.
A kalória tartalma is meglehetősen alacsony, sok rostot és fehérjét is tartalmaz. Ráadásul a glikémiás indexe is alacsony, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Emiatt tökéletes étel fogyókúrás étrendekbe is, sőt brokkoli diéta is létezik. Mivel pedig a glikémiás indexe is alacsony, így cukorbetegek étrendjébe is könnyedén beilleszthető.
Semleges íze lehetővé teszi széleskörű felhasználását, így tökéletes friss konyhai alapanyag kora nyártól egészen késő őszig.
Brokkoli hatása
A brokkoli hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Bár ez jellemzően csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért is érdemes többször fogyasztani belőle akár heti rendszereséggel is. A megfelelően feldolgozott brokkoli ugyanis a változatos, egészséges étrend részét képezi.
Hatásai a szervezetre:
- segít az emésztési problémák esetén
- csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
- a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti
- erősíti az immunrendszert
- összetevőinek köszönhetően elengedhetetlen az egészséges csontok megőrzéséhez
- antioxidáns tartalma segítség az öregedés csökkentésében és a kopásos ízületi gyulladás ellen
Érdemes tehát bevenni a mindennapi étkezéseink közé. Annál is inkább mivel a brokkoli felhasználása igazán széleskörű. Számos ízletes étel alapanyaga, melyet könnyen és gyorsan elkészíthetünk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez