Brokkoli

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, és közeli rokona a karfiolnak és a káposztaféléknek is. A vadkáposzta nemesített és termesztett változata. Sokszor joggal merül fel a kérdés, hogy a brokkoli zöldség vagy gyümölcs-e. A brokkolinak ugyanis a virágját fogyasztjuk. Bár a zsenge levele és szára is felhasználható. Már a rómaiak is ismerték és termesztették. Napjainkra több, mint harminc fajtája ismert. Hazánkban főleg az utóbbi évtizedekben nőtt meg a népszerűsége, mely napjainkra a karfiolt is háttérbe szorította.

Azonban sajnos a hazai termőterülete egyre csökken. Ennek egyrészt oka, hogy a klimatikus viszonyok változásával – főleg a hosszantartó kánikula – magyarázható. De a kártevők – elsősorban az üvegházi molytetű elszaporodása – elleni küzdelem is megnehezíti a termesztését. Emiatt pedig az ára is jelentős változásokat mutat évről-évre. Viszont mivel a hazai fogyasztás növekszik, így egyre inkább behozatalra szorulunk ebből a zöldségből is. Nem véletlenül, hiszen rendkívül jól kezelhető, semleges ízének köszönhetően pedig számos módon felhasználható, jelentős konyhai alapanyag. A brokkoli fűszerezésével pedig remek ételek készíthetők.

Brokkoli vetése, gondozása, szedése

A brokkoli vetése már március közepén történhet szaporítóládákba. De állandó helyére is vethetjük. Ez utóbbi esetben április végén kell a – már ősszel kialakított, széltől és fagytól védett – helyére vetni. Ne ültessük árnyékos helyre, mert fényigényes növény. Árnyékban megnyúlik és apró, laza virágzatot fejleszt. Kiskerti termesztése egyre jelentősebb. Nem igényel túl nagy gondozást, de a tápanyagdús talaj és a folyamatos öntözés – főleg a kezdeti növekedési szakaszban – meghatározó a növekedésére nézve.

Ez a nagyon egészséges zöldség biokertben is nevelhető, fontos, hogy a megfelelő növénytársítással vessük és azokat a növényeket ne ültessük a közelébe, melyek gátolják a növekedését.

Folyamatosan virágzik és érik, így a termése is folyamatosan szedhető, már a vetést követő akár hatodik-hetedik héten is. Hosszú ideig nem tárolható, de remekül le is lehet fagyasztani. Így egész évben biztosítva lesz a friss zöldség.  

Brokkoli jellemzői

Egynyári növény és a keresztesvirágúak családjába tartozik. Sokféle fajtája létezik. Ennek megfelelően a színe a zöld különböző árnyalataitól a kékeszöldig sokféle lehet. Formájának is számos változata ismert. Legjellemzőbb a karfiolhoz hasonlító kerekded forma, melynek virága azonban a karfiolénál lazább szerkezetű. Rendszerint egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. Folyamatosan terem, ezáltal a brokkoli szezonja hosszabb, nem korlátozódik le néhány hétre.  

A brokkoli egészségre gyakorolt hatása

A brokkoli a nyári és kora őszi hónapok egyik legértékesebb tápanyaga. Hiszen magas a vitamin– ásványianyag és rost tartalma is egyaránt. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik brokkoli diéta is. Bár az íze megosztó, fűszerezése által különleges ízvilágú ételeket készíthetünk. A brokkolis receptek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

Egyetlen brokkoli elég egy kulináris csodához amely egészséges és ízletes:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom