Tartalomjegyzék
A brokkoligolyó joghurtos-krémsajtos mártogatóssal igazán könnyű, de mégis kiadós étel, bármely alkalomra. Könnyen, gyorsan elkészíthető és a kalória tartalma sem magas, így akár fogyókúrás étkezés kiegészítője is lehet. De remek választás egy könnyű ebédnek vagy vacsorának egyaránt. Ráadásul a brokkoli nagyon egészséges, rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezet számára. Mivel pedig könnyen le is fagyasztható, így szezonalitástól függetlenül, egész évben hozzájuthatunk. Fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el.
Brokkoligolyó joghurtos-krémsajtos mártogatóssal recept
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 40 dkg brokkoli
- 4 tojás
- 10-12 dkg zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál só
- olaj a sütéshez
A mártogatáshoz:
- 15 dkg natúr joghurt
- 15 dkg natúr krémsajt
Brokkoligolyó elkészítése lépésről – lépésre:
- A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük.
- A fokhagymát megpucoljuk.
- Egy fazékban vizet forralunk és kevés sót adunk hozzá.
- Majd, ha forr nagyjából 3 percre beletesszük a brokkolirózsákat, majd szűrőlapáttal jeges vízbe szedjük.
- Hagyjuk kicsit hűlni, és késes aprítóval ledaráljuk.
- Ezután a tojásokat egy nagyobb tálban felverjük.
- Hozzáadjuk a brokkolit, a zsemlemorzsával, és a belereszeljük a fokhagymát.
- Majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint.
- Az egészet jól összekeverjük, és diónyi gombócokat formázunk belőle. Ha nehezen formázható a massza, adunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
- Serpenyőben felhevítjük az olajat, a gombócokat közepes hőfokon, 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Félidőnél forgassuk meg, hogy mindenhol átsüljön.
- Majd szűrőkanállal kiszedjük, és papírtőrlőn lecsepegtetjük.
- A mártogatóshoz a joghurtot összekeverjük a krémsajttal. Adhatunk hozzá chili paprikát, apróra vagdalt lilahagymát, újhagymát, de fokhagymát is, ha pikánsabban, fűszeresebben szeretnénk. Zöldfűszerekkel is rendkívül jól harmonizál.
A mártogatóst a golyók mellé kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez