Tartalomjegyzék
A brokkolikrémleves sült spárgával, pirított mandulával igazi ízkülönlegesség, melyet érdemes kipróbálni. A brokkolikrémleves egyébként is remek választás a brokkoli szezonban, melyet számos módon még különlegesebbé tehetünk. Ráadásul a brokkoli nagyon egészséges – számos a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Emiatt érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen hatása a szervezetre rendkívül jótékony. Azonban e hatás leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. A brokkoli remekül fagyasztható, így egész évben elérhető. A friss, vagy fagyasztott brokkoli tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető zamatos, fűszeres ételkülönlegességnek.
Brokkolikrémleves sült spárgával, pirított mandulával
Hozzávalók:
- 2 db közepes brokkoli (kb. 80 dkg)
- 1 csomag fehér spárga
- 2 közepes burgonya
- 1 evőkanál vaj
- 4 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg szeletelt mandula
- fél citrom frissen facsart leve
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 liter alaplé
- fél teáskanál szódabikarbóna
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
A spárgás brokkolikrémleves elkészítése lépésről – lépésre
- A brokkolit szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
- Majd folyó víznél is öblítsük át, és szűrjük le.
- Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett, felkockázott burgonyát és a brokkoli rózsákat is.
- Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
- Beleszórjuk a szódabikarbónát, hogy a zöldség színét megtartsa.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
- Amíg a leves fő, a spárga szárvégeit letörjük, a spárgasípot meghámozzuk, majd megmossuk és feldaraboljuk.
- Egy evőkanál olajat és egy evőkanálnyi vajat összeolvasztunk és kb. öt perc alatt – folyamatosan rázogatva – a spárgasípokat megsütjük rajta.
- Sózzuk, borsozzuk és a citromlével meglocsoljuk. (Ha szükséges önthetünk alá 1-2 evőkanál vizet is.)
- Száraz serpenyőben megpirítjuk a mandula szeleteket.
- Ha a leves elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a sült spárgát és tálalásnál megszórjuk a pirított mandula szeletekkel.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez