Brokkolikrémleves sült spárgával

A brokkolikrémleves sült spárgával, pirított mandulával igazi ízkülönlegesség, melyet érdemes kipróbálni. A brokkolikrémleves egyébként is remek választás a brokkoli szezonban, melyet számos módon még különlegesebbé tehetünk. Ráadásul a brokkoli nagyon egészséges – számos a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Emiatt érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen hatása a szervezetre rendkívül jótékony. Azonban e hatás leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. A brokkoli remekül fagyasztható, így egész évben elérhető. A friss, vagy fagyasztott brokkoli tehát egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető zamatos, fűszeres ételkülönlegességnek.

Brokkolikrémleves sült spárgával, pirított mandulával

Hozzávalók:

  • 2 db közepes brokkoli (kb. 80 dkg)
  • 1 csomag fehér spárga
  • 2 közepes burgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter alaplé
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

A spárgás brokkolikrémleves elkészítése lépésről – lépésre

  1. A brokkolit szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
  2. Majd folyó víznél is öblítsük át, és szűrjük le.
  3. Közben a burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk össze.
  4. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
  5. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  6. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a lecsepegtetett, felkockázott burgonyát és a brokkoli rózsákat is.
  7. Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
  8. Beleszórjuk a szódabikarbónát, hogy a zöldség színét megtartsa.
  9. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal.
  10. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
  11. Amíg a leves fő, a spárga szárvégeit letörjük, a spárgasípot meghámozzuk, majd megmossuk és feldaraboljuk.
  12. Egy evőkanál olajat és egy evőkanálnyi vajat összeolvasztunk és kb. öt perc alatt – folyamatosan rázogatva – a spárgasípokat megsütjük rajta.
  13. Sózzuk, borsozzuk és a citromlével meglocsoljuk.  (Ha szükséges önthetünk alá 1-2 evőkanál vizet is.)
  14. Száraz serpenyőben megpirítjuk a mandula szeleteket.
  15. Ha a leves elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  16. Hozzáadjuk a sült spárgát és tálalásnál megszórjuk a pirított mandula szeletekkel.  

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez