Brokkolis lasagne  

A tĂ©szta Ă©telek nemcsak az olaszok körĂ©ben, hazánkban is nagyon nĂ©pszerűek, akárcsak a kevĂ©sbĂ© ismert brokkolis lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tĂ©sztát, de a brokkolit nem, – is szĂ­vesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos Ă©telt. Amely akár fĹ‘fogáskĂ©nt is megállja a helyĂ©t. A brokkoli nagyon egĂ©szsĂ©ges Ă©s számos mĂłdon elkĂ©szĂ­thetĹ‘. Nem kell csak a brokkolikrĂ©mlevesnĂ©l vagy a rántott brokkolinál leragadni, mert a legkĂĽlönbözĹ‘bb mĂłdokon kĂ©szĂ­thetĹ‘k. A fűszerezĂ©sĂĽkkel pedig igazán kĂĽlönlegessĂ© tehetĹ‘k, Ă©rdemes kĂ­sĂ©rletezni velĂĽk. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint Ă©s ásványianyagot tartalmaznak.  

Egyszerű brokkolis lasagne recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg lasagne tĂ©szta lap
  • 1 kg friss, zsenge brokkoli
  • 20 dkg sajt
  • 1 ek olĂ­vaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg darált hĂşs
  • 5 dl paradicsomszĂłsz
  • 1 közepes paradicsom
  • 2 ek olĂ­vaolaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk provence-i fűszerkeverĂ©k
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint
  • bors – Ă­zlĂ©s szerint

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 2 -3 ek liszt

A brokkolis lasagne elkĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:

  1. A brokkolit szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk.
  2. Majd szűrjük le és folyóvíznél is öblítsük át.
  3. Ezután enyhén sós forrásban lévő vízbe tegyük bele az újra forrástól számított 4-5 percre, majd szedjük szűrőlapáttal jeges vízbe és hagyjuk kihűlni.
  4. Közben az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
  5. Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
  6. Közben a vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyors keverés mellett simára keverjük.
  7. Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
  8. Akkor jó, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszín. Sózni nem kell!
  9. Majd a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  10. Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
  11. Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
  12. Majd erre rátesszük a lecsepegtetett brokkoli rózsákat, majd a darált húst és a fehér mártást.
  13. Ezután újra tésztát, brokkolit, darált húst és fehér mártást. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  14. A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
  15. Majd betesszĂĽk az elĹ‘melegĂ­tett sĂĽtĹ‘be Ă©s 30-35 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk.  
  16. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.

KĂ©szĂ­thetjĂĽk hĂşs nĂ©lkĂĽl is, egyszerűen brokkolival. Vagy egyszer Ă­gy – máskor Ăşgy. JĂł Ă©tvágyat hozzá!

Broccoli Lasagne:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: Védett tartalom