Tartalomjegyzék
A tĂ©szta Ă©telek nemcsak az olaszok körĂ©ben, hazánkban is nagyon nĂ©pszerűek, akárcsak a kevĂ©sbĂ© ismert brokkolis lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tĂ©sztát, de a brokkolit nem, – is szĂvesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos Ă©telt. Amely akár fĹ‘fogáskĂ©nt is megállja a helyĂ©t. A brokkoli nagyon egĂ©szsĂ©ges Ă©s számos mĂłdon elkĂ©szĂthetĹ‘. Nem kell csak a brokkolikrĂ©mlevesnĂ©l vagy a rántott brokkolinál leragadni, mert a legkĂĽlönbözĹ‘bb mĂłdokon kĂ©szĂthetĹ‘k. A fűszerezĂ©sĂĽkkel pedig igazán kĂĽlönlegessĂ© tehetĹ‘k, Ă©rdemes kĂsĂ©rletezni velĂĽk. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint Ă©s ásványianyagot tartalmaznak.
Egyszerű brokkolis lasagne recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg lasagne tészta lap
- 1 kg friss, zsenge brokkoli
- 20 dkg sajt
- 1 ek olĂvaolaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 5 dl paradicsomszĂłsz
- 1 közepes paradicsom
- 2 ek olĂvaolaj
- 1 tk cukor
- 1 tk provence-i fűszerkeverék
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
- bors – ĂzlĂ©s szerint
Hozzávalók a mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 6 dl tej
- 2 -3 ek liszt
A brokkolis lasagne elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:
- A brokkolit szedjĂĽk rĂłzsáira Ă©s áztassuk be, hogy a szennyezĹ‘dĂ©seket eltávolĂtsuk.
- Majd szűrjĂĽk le Ă©s folyĂłvĂznĂ©l is öblĂtsĂĽk át.
- Ezután enyhĂ©n sĂłs forrásban lĂ©vĹ‘ vĂzbe tegyĂĽk bele az Ăşjra forrástĂłl számĂtott 4-5 percre, majd szedjĂĽk szűrĹ‘lapáttal jeges vĂzbe Ă©s hagyjuk kihűlni.
- Közben az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
- Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
- Közben a vajat egy edĂ©nyben felhevĂtjĂĽk, hozzáadjuk a lisztet Ă©s gyors keverĂ©s mellett simára keverjĂĽk.
- Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
- Akkor jĂł, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszĂn. SĂłzni nem kell!
- Majd a sĂĽtĹ‘t elĹ‘melegĂtjĂĽk 200 fokra.
- Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
- Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
- Majd erre rátesszük a lecsepegtetett brokkoli rózsákat, majd a darált húst és a fehér mártást.
- Ezután Ăşjra tĂ©sztát, brokkolit, darált hĂşst Ă©s fehĂ©r mártást. Addig rĂ©tegezzĂĽk, amĂg a hozzávalĂłk el nem fogynak.
- A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
- Majd betesszĂĽk az elĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘be Ă©s 30-35 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.
KĂ©szĂthetjĂĽk hĂşs nĂ©lkĂĽl is, egyszerűen brokkolival. Vagy egyszer Ăgy – máskor Ăşgy. JĂł Ă©tvágyat hozzá!
Broccoli Lasagne:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategĂłria cikkeihez