Brokkolis lasagne  

A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a kevésbé ismert brokkolis lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a brokkolit nem, – is szívesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt. Amely akár főfogásként is megállja a helyét. A brokkoli nagyon egészséges és számos módon elkészíthető. Nem kell csak a brokkolikrémlevesnél vagy a rántott brokkolinál leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthetők. A fűszerezésükkel pedig igazán különlegessé tehetők, érdemes kísérletezni velük. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaznak.  

Egyszerű brokkolis lasagne recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg lasagne tészta lap
  • 1 kg friss, zsenge brokkoli
  • 20 dkg sajt
  • 1 ek olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 5 dl paradicsomszósz
  • 1 közepes paradicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk provence-i fűszerkeverék
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 2 -3 ek liszt

A brokkolis lasagne elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A brokkolit szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk.
  2. Majd szűrjük le és folyóvíznél is öblítsük át.
  3. Ezután enyhén sós forrásban lévő vízbe tegyük bele az újra forrástól számított 4-5 percre, majd szedjük szűrőlapáttal jeges vízbe és hagyjuk kihűlni.
  4. Közben az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
  5. Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
  6. Közben a vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyors keverés mellett simára keverjük.
  7. Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
  8. Akkor jó, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszín. Sózni nem kell!
  9. Majd a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  10. Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
  11. Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
  12. Majd erre rátesszük a lecsepegtetett brokkoli rózsákat, majd a darált húst és a fehér mártást.
  13. Ezután újra tésztát, brokkolit, darált húst és fehér mártást. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  14. A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
  15. Majd betesszük az előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt készre sütjük.  
  16. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.

Készíthetjük hús nélkül is, egyszerűen brokkolival. Vagy egyszer így – máskor úgy. Jó étvágyat hozzá!

Broccoli Lasagne:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom