Tartalomjegyzék
A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a kevésbé ismert brokkolis lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a brokkolit nem, – is szívesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt. Amely akár főfogásként is megállja a helyét. A brokkoli nagyon egészséges és számos módon elkészíthető. Nem kell csak a brokkolikrémlevesnél vagy a rántott brokkolinál leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthetők. A fűszerezésükkel pedig igazán különlegessé tehetők, érdemes kísérletezni velük. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaznak.
Egyszerű brokkolis lasagne recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg lasagne tészta lap
- 1 kg friss, zsenge brokkoli
- 20 dkg sajt
- 1 ek olívaolaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 5 dl paradicsomszósz
- 1 közepes paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk cukor
- 1 tk provence-i fűszerkeverék
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Hozzávalók a mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 6 dl tej
- 2 -3 ek liszt
A brokkolis lasagne elkészítése lépésről – lépésre:
- A brokkolit szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk.
- Majd szűrjük le és folyóvíznél is öblítsük át.
- Ezután enyhén sós forrásban lévő vízbe tegyük bele az újra forrástól számított 4-5 percre, majd szedjük szűrőlapáttal jeges vízbe és hagyjuk kihűlni.
- Közben az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
- Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
- Közben a vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyors keverés mellett simára keverjük.
- Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
- Akkor jó, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszín. Sózni nem kell!
- Majd a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
- Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
- Majd erre rátesszük a lecsepegtetett brokkoli rózsákat, majd a darált húst és a fehér mártást.
- Ezután újra tésztát, brokkolit, darált húst és fehér mártást. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
- Majd betesszük az előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.
Készíthetjük hús nélkül is, egyszerűen brokkolival. Vagy egyszer így – máskor úgy. Jó étvágyat hozzá!
Broccoli Lasagne:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez