Tartalomjegyzék
A brokkoli kalória tartalma meglehetősen alacsony, így a diétás brokkoli receptek nem véletlenül keresettek. Hiszen a brokkoli – bár rendkívül megosztó – de nagyon egészséges zöldség, mely fogyasztása rendkívül jótékony hatású a szervezetünk számára. Hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az alakunk és az egészségünk megőrzéséért is. Érdemes ezért nemcsak brokkoli szezonban – hiszen fagyasztva egész évben hozzájuthatunk – minél rendszeresebben fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel rendkívül egyszerűen és gyorsan számos módon elkészíthető. A fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el, próbálkozzunk bátran!
Diétás brokkoli receptek
A brokkoli számos finom fogás remek alapanyaga. Bár elsősorban a brokkolikrémlevest és a rántott brokkolit ismerjük, de ezek nem feltétlenül diétás ételek. Bár, ha a krémlevesben nem tejszínt használunk, diétásabbá tehető.
A brokkoli kalória tartalma nem magas, így kifejezetten alkalmas fogyókúrás étrendek kiegészítőjeként. De létezik brokkoli diéta is. Hiszen a brokkoli magas rost tartalommal is bír, mely jótékonyan hat az emésztésünkre, így az anyagcsere folyamatokra is. Érdemes beiktatni a mindennapi étkezésink közé és legalább naponta egyszer fogyasztani belőle. Hiszen rendkívül változatosan elkészíthető.
Brokkolis receptek
A brokkoli ideális elkészítési módja a párolás vagy a sütés, de az utóbbi időben egyre népszerűbb a grillezett brokkoli is. Ez utóbbi is számos módon ízesíthető, fűszerezhető. Ha nem használunk magas kalória tartalmú pácokat, szószokat, akkor ez is ideális módja a diétás ételek elkészítésének.
A párolása sokkal kíméletesebb, mint a főzése, hiszen úgy jobban meg tudnak maradni benne az értékes vitaminok. Törekedjünk erre a feldolgozási formára, mely szintén számos étel remek alapanyaga. A brokkolit pedig bátran fűszerezzük.
A diétás receptekkel érdemes elkerülni a kalóriában gazdag burgonya, rizs, tészta variációkat és a zöldségek önmagában köretként készíteni könnyű grillezett vagy roston sült húsok mellé. Bár kevés barna rizs fogyasztása inkább használ, mint árt a szervezetnek.
Érdemes a különféle alapanyagokat egymással együtt vizsgálni, mert számos jól megválasztott ételpárosítás akkor sem hízlal, ha burgonyával vagy rizzsel társul. A csőben sült brokkoli is készíthető diétásan, ha csak sajtot sütünk rá. De a brokkolis krumplipürét is készíthetjük kevesebb krumplival, több brokkolival és vagy kevesebb vaj, és tejszín felhasználásával vagy teljes elhagyásával, inkább kevés tejjel. De remek ételek készíthetők tojásosan is belőle, melyek szintén nem nagy kalória tartalmúak, ilyen a tojásos brokkoli vagy a brokkolis rántotta is.
Fontos, hogy a különböző brokkolis recepteknél a magas kalóriaszámú alapanyagokat helyettesítsük alacsonyabbal. Illetve, ha fogyni szeretnénk fontos a megfelelő mennyiségű – legalább napi 2,5-3 liter – víz fogyasztása. Étkezések között ajánlott egy-egy gyümölcs elfogyasztása is, mely szintén a teltség érzetet biztosítja.
De természetesen a legfontosabb a megfelelő mozgás és étrendváltoztatás lenne, mely viszont teljes életmód változást kíván a hosszan fenntartható siker érdekében.
Nem tettem bele sem húst, sem lisztet. Csodás brokkolis finomság:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brokkoli
Vissza a kategória cikkeihez